Καλάθι Αγορών:

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση

Κατηγορίες προϊόντων

Επισκευθείτε τη σελίδα μας στο facebook και το Pinterest!

our facebook pagePinterest

Πως φτιάχνουμε τυρί φέτα

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 Κι από τα κόκκινα πάμε για λίγο στα λευκά!!

Η Ιωάννα είναι αγαπημένη εξαδέλφη, όχι πως οι άλλες δεν είναι, ζει στη Νάξο όπου και δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, δείτε εδώ, αλλά και στα αγροτικά θέματα.

Τελευταία απέκτησε και ζωάκια από τα οποία έχει παραγωγή γάλακτος.

Εκμεταλλευόμενη το γάλα λοιπόν και με παλιές μνήμες και λίγο ψάξιμο τώρα έφτιαξε τυρί φέτα.

Τη διαδικασία αυτή τη μοιράζεται σήμερα μαζί μας και την ευχαριστώ πολύ.

 

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα αφού το σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι και το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει ή κατά τη Λίνα μέχρι να πάει στους 90 βαθμούς ελεγχόμενο με θερμόμετρο

Μετά το αφήνουμε να κρυώσει και να φθάσει στους 35 βαθμούς.

Σε μικρό κατσαρολάκι  βάζουμε λίγο γάλα και διαλύουμε την πυτιά,μετά το προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με ένα πανί και το αφήνουμε 45-50 λεπτά για να πήξει.Το κόβουμε με μια κουτάλα και το βάζουμε σε ένα πάνινο σακουλάκι (τσαντίλα) ή ένα κανιστράκι ειδικό για τυριά και το αφήνουμε γύρω στις 12 ώρες να στραγγίσει.

Μετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια  και το αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο αφού το αλατίσουμε με λίγο χοντρό αλάτι. Θα επαναλάβουμε το αλάτισμα για 4-5 μέρες.

Το τυρί θα έχει βγάλει κάποια υγρά από μόνο του.

Αν θέλουμε το καταναλώνουμε άμεσα ή το αποθηκεύουμε  σε καθαρό δοχείο προσθέτοντας  *γάρο ώστε να το σκεπάζει.

Διατηρείται σε ψυγείο ή σε πολύ δροσερό χώρο.

Παρατηρήσεις 

Την πυτιά εγώ προσωπικά την θυμάμαι να τη μαζεύει ο πατέρας από το στομάχι του αρνιού γάλακτος να την αποξηραίνει και με αυτή έπηζαν  το τυρί.

Πυτιά στην επαρχία λέει η Ιωάννα βρίσκεις εύκολα και σε Σ/Μ, πληροφορία λέει ότι στην Αθήνα υπάρχει σε μεγάλο κατάστημα μπαχαρικών.

Η αναλογία είναι 1γρ πυτιά   για 20 κιλά γάλα

Άλλη πληροφορία λέει ότι αν τυροκομούμε  συχνά μπορούμε να κρατήσουμε λίγο από το τυρόγαλο στο ψυγείο μας. και εκεί να διαλύσουμε τη πυτιά.

*Ο γάρος γίνεται με αλάτι και νερό σε αναλογία τέτοια ώστε ένα φρέσκο αυγό να βγαίνει στην επιφάνεια και να φαίνεται λίγο μόνο έξω από το υγρό.

Απαραίτητη προϋπόθεση το ζώο από το οποίο θα πάρουμε το γάλα να είναι υγιές και να τηρηθούν πολύ καλές συνθήκες καθαριότητος κατά το άρμεγμα και την υπόλοιπη διαδικασία.

Για τους κατοίκους των πόλεων υπάρχει πληροφορία (ανεπιβεβαίωτη) ότι μπορούν να παρασκευάσουν τυρί με κατσικίσιο γάλα από Σ/Μ.