Καλάθι Αγορών:

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση

Κατηγορίες προϊόντων

Επισκευθείτε τη σελίδα μας στο facebook και το Pinterest!

our facebook pagePinterest

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΚΤΟΥ 

 

Το πλέξιμο είναι ένα χόμπι που κρατάει από γενιά σε γενιά εδώ και πολλούς αιώνες. Το πλέξιμο είναι χόμπι και επάγγελμα βγάζοντας λεφτά και ξεκινώντας ιστορικά κάπου στα τέλη του μεσαίωνα.

Στην πραγματικότητα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλέξιμο είναι μια αρκετά πρόσφατη εφεύρεση. Δεν υπάρχουν μύθοι για το πλέξιμο όπως υπάρχουν για παράδειγμα αρχαίοι μύθοι σχετικά με τη νηματουργία και την ύφανση. Μια γρήγορη ματιά σε ένα αγγλικό λεξικό της οξφόρδης αποκαλύπτει ότι ο όρος <<πλέκω>> δεν προστέθηκε στην αγγλική γλώσσα παρά μόνο μετά το 1300 μ.Χ.. Περαιτέρω παρατηρούμε ότι η λέξη <<πλέκω>> δεν υπήρχε σε καμία ευρωπαική γλώσσα πριν την Αναγέννηση.

Εκτός από την Μέση Ανατολή και τη Ισπανία, σε άλλα μέρη του κόσμου η λέξη για το πλέξιμο εμφανίστηκε πολύ αργότερα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διατηρητέα πλεκτά σήμερα που χρονολογούνται από το 

10ο και το 12ο αιώνα. Έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν πως το πλέξιμο πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική μέσω των αποίκων. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα τάφο της Αιγύπτου πλεκτά παντοφλάκια και κάλστες για παιδιά των οποίων το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι χωρισμένο από τα υπόλοιπα δάχτυλα όπως κάποια από τα σύχρονα γάντια, Χρονολογούνται τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Επικρατεί επίσης η άποψη ότι στην Ευρώπη το πλέξιμο εισήγαγαν οι κόπτες (κλάδος του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο). 

Σ’ ένα ιεραποστολικό τους ταξίδι μετέφεραν μαζί τους πλεκτά και κατάφεραν να προσελκύσουν την παγκόσμια προσοχή. Το 13 αιώνα στη Γαλλία,το πλέξιμο έγινε ένας από τους κερδοφόρους κλάδους της βιομηχανίας. Πλεκτά καπέλα, γάντια, μπλούζες, κάλτσες και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει πλεκτό. Το πλέξιμο ήταν ένα αρσενικό επάγγελμα  και έχει ενδιαφέρον που οι άνδρες πολεμούσαν και με οποιοδήποτε τρόπο έκαναν ειδικές συμφωνίες με τις γυναίκες για να μην ασχοληθούν με το πλέξιμο.

Το 1612 στην Πράγα είχαν καθιερώσει μέχρι και πρόστιμο!!! Αργότερα

όμως όταν το πλέξιμο έγινε ευρέως διαδεδομένο άρχισαν να ασχολού-

νται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες. 

Το 19ο αιώνα το πλέξιμο με το βελονάκι έγινε μία πολύ ευχάριστη και δημοφιλής απασχόληση, και η παραγωγή δαντέλας με το βελονάκι ήταν

Τόσο μεγάλη που χαρακτηρίστηκε <<παγκόσμια μανία>>

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ενδυμασίες και τα εσώρουχα ανδρών και γυναικών τα διακοσμούνταν  πλέον με δαντέλες.

 

 

Η ΥΨΗΛΗ ΜΟΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’50 ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ‘60

 

Μετά από τα πολεμικά έτη, το πλέξιμο έχει μια τεράστια ώθηση και όλοι  έπλεκαν πουλόβερ, γάντια, σκουφιά,δαντέλες και άλλα.

 

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’80 

 

Η δημοτικότητα του πλεξίματος παρουσίασε αιχμηρή πτώση σε αυτήν τη περίοδο στο κόσμο. Οι πωλήσεις των νημάτων κατρακύλησαν και έκλεισαν τα εργοστάσια και τα μαγαζιά, λόγο της βιομηχανικής μόδας του έτοιμου ρούχου και της υψηλής ραπτικής αυτό κράτησε έως και τα τέλη ’90.

 

2000 Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΚΤΩΝ

 

Μετά από αυτήν την πτώση του πλεξίματος, οι σχδιαστές μόδας έψαξαν τους νέους τρόπους να υποκινήσουν το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα μέσα στη τέχνη. Έτσι ξεκίνησε και πάλι δειλά-δειλά το πλεκτό να μπένει στην υψηλή ραπτική λόγο της κρίσης και άρχισε να χτυπάει σιγά-σιγά όλη την Αμερική και τη Ευρώπη, η αρχή έγινε σ το Hollywood όπου πλέκοντας οι θοποιοί (άνδρες και γυναίκες) βοήθησαν στην εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη και φτάσαμε στο σήμερα να ξανάνοίγουν τα μαγαζιά το ένα μετα το άλλο με νήματα, οδηγώντας έτσι τα μαγαζιά με ρούχα υψηλής ραπτικής να  έχουν και πλεκτά ρούχα και ό,τι άλλο έχει σχέση με το πλεκτό.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ

 

Είναι οι βελόνες που υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, σχέδια και νούμερα. Το 1910 κατασκευάστηκαν οι πρώτες βελόνες από ελαφρύ μέταλλο, Οι  βελόνες αλουμινίου μετά από ειδική επεξεργασία περιβάλλονται από ένα πολύ σκληρό στρώμα μετάλλου γκρίζας απόχρωσης. Αυτή η απόχρωση εμποδίζει την αντανάκλαση του φωτός ώστε τα  μάτια μας να προστατεύονται όταν πλέκουμε.

 

ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ

 

1. Μειώνει το στρές και βοηθά την καταθλιψη.

2. Ρίχνει την πίεση και μειώνει τους καρδιακούς ρυθμούς και προστατεύει από το στρές.

3. Έχει θετική επιρροή στην εγκεφαλική λειτουργία.

4. Επιπλέον βοηθά στην αποφυγή βλαβερών συνηθειών όπως το τσιμπολόγημα, το κάπνισμα και άλλες ψυχαναγκαστικές εμμονές.

5. Ο επαναληπτικός ρυθμός των κινήσεων λειτουργεί σαν διαλογισμός και κατ’ επέκταση ως αυτοθεραπεία. 

                                    

ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ 21 ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΛΛΙ, ΑΠΟ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΙΝΕΣ, ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΝΕΣ  Ή ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 

1) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΑΛΠΑΚΑ:  Το μαλλί αλπάκα προέρχεται από τα αλπακά που ανήκουν στην οικογένεια των λάμα και ζουν στη Νότια Αμερική. Το μαλλί τους είναι φίνο, και ελαφρώς σγουρό, Κάθε δύο χρόνια μπορούμε να έχουμε από ένα ζώο ένα κιλό μαλλί. 

 

2) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΑΝΓΚΟΡΑ:  Το τρίχωμα των ανγκορά είναι φίνο, ελαφρύ και σχετικά ντελικάτο. Από τις σημαντικές ιδιότητες του μαλλιού ανγκορά είναι η ικανότητα του να απορροφά διπλάσια ποσότητα υγρασίας από ό,τι ένα παρθένο μαλλί και τετραπλάσια ποσότητα υγρασίας από ό,τι το βαμβάκι χωρίς να αισθανόμαστε την υγρασία. Τα ανγκορά κουρεύονται κάθε τρεις μήνες δίνοντας περίπου 250 gr. Μαλλί το καθένα.

 

3) ΝΗΜΑ ΣΑΝ ΚΟΡΔΕΛΑ:  Αυτό το νήμα κατασκευάζεται κυρίως από βαμβάκι ή βισκόζη. Διατίθεται είτε σε πλεκτή είτε σε υφαντή μορφή.

 

4) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ:  Το βαμβάκι είναι γνωστό από τα παλαιά χρόνια. Είναι ένα τελείως φυσικό προΪόν και δεν προκαλεί κανενός είδους αλλεργία. Είναι δροσερό, άνετο και έχει μεγάλη απορ-ροφητικότητα στην υγρασία. Το φυσικό χρώμα είναι το άσπρο προς πολύ ελαφρό κίτρινο, αλλά στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε βαμβακερό νήμα σε χρώμα. Το βαμβακερό νήμα μερσεριζέ έχει υποστεί επεξεργασία με συμπυκνωμένη ζεστή σόδα με αποτέλασμα να έχει αποκτήσει μία λαμπερή όψη, να είναι πιο ανθεκτικό και να μην <<μπαίνει>> στο πλύσιμο.

 

5) ΝΗΜΑ ΜΠΟΥΚΛΕ:  Κατασκευάζεαι από ειδικά νήματα,ακαθόριστους κυματισμούς που στρίβονται μαζί ένα λεπτό νήμα ενίσχυσης. Συνήθως είναι πολύ χοντρά νήματα και πλέκονται με μεγάλο νούμερο βελόνες, με αποτέλεσμα το πλεκτό να πλέκεται πολύ γρήγορα. Όσο πιο πυκνοί είναι αυτοί οι ακαθόριστοι κυματισμοί των νημάτων,τόσο πιο μπουκλέ όψη θα έχει και το πλεκτό. Συνήθως αυτό το νήμα κατασκευάζεται από μάλλινες ίνες ή από πρόσμιξη μάλλινων ινών με άλλες ίνες. Για το καλοκαίρι κατασκευάζονται μπουκλέ νήματα από βαμβακερές και λινές ίνες που στρίβονται μαζί. 

 

6) ΝΗΜΑ ΒΕΛΟΥΤΕ:  Αυτό το νήμα μπορεί να κατασκευαστεί από βαμβακερές ή από συνθετικές ίνες. Η υφή του είναι πολύ απαλή, σαν βελούδο, και δεν είναι πολύ ελαστικό.

 

7) ΝΗΜΑ ΚΑΜΗΛΟ:  Το μαλλί της καμήλας έχει μία ελαφρά φυσική λάμψη. Επειδή δεν μπορεί βαφτεί, για να έχει αυτό το νήμα και άλλους χρωματισμούς, πάντα το αναμειγνύουν και άλλες ίνες. Συνήθως προτιμάται το υψηλής ποιότητας παρθένο μαλλί, το οποίο μοιάζει πολύ με το καμηλό.

 

8) ΝΗΜΑ ΚΑΣΜΙΡ:  Τα κασμίρ δεν κουρεύονται, αλλά το μαλλί  λαμ-βάνεται κατά την άνοιξη οπότε χάνουν το δέρμα τους. Κάθε κασμίρ δίνει μόνο 100 gr μαλλί το χρόνο, γι’ αυτό και είναι πολύ ακριβή ύλη.

Βέβαια ο ρουχισμός που γίνεται από κασμίρ είναι πολύ απλός ελαφρύς και παρέχει μεγαλύτερη ζεστασιά από οποιαδήποτε άλλη ίνα.

 

9) ΝΗΜΑ ΛΑΜΣΓΟΥΛ:  Αυτό το μαλλί προέρχεται από την πρώτη κουρά νεαρών σε ηλικία προβάτων. Είναι ιδιαίτερα μαλακό και  ζεστό νήμα.

 

10) ΝΗΜΑ ΛΙΝΟ:  Το λινό είναι φυτικής προέλευσης, σχετική λαμπερή όψη, είναι δορσερό, και έχει μεγάλη απορροφητικότητα

στην  υγρασία. Αυτό το νήμα είναι κατάλληλο για καλοκαιρινά πλεκτά. Όταν πρόκειτα για νήμα που θα πλεχτεί με το χέρι, τότε συν-ήθως αναμειγνύεται και με άλλες ίνες.

 

11) ΝΗΜΑ ΜΕΛΑΝΖΕ:  Στη γαλλική γλώσσα η λέξη <<mélange>> σημαίνει ανάμικτο. Το νήμα μελανζέ περιέχει ίνες από διάφορα χρώ-

ματα οι οποίες ανα μειγνύονται πριν στριφτούν μεταξύ τους. 

 

12) ΝΗΜΑ ΕΛΑΦΡΑ ΣΤΡΙΜΜΕΝΟ:  Κατασκευάζεται από μαλλακές ίνες οι οποίες στρίβονται μεταξύ τους. Το νήμα αυτό είναι ιδανικό για πλεκτά που θα θέλουμε να έχουν μία χωριάτικη όψη. Μπορεί να

είναι μονόχρωμο ή πολύχρωμο. 

 

13) ΝΗΜΑ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ:  Τα περισσότερα γυαλιστρά νήματα κατασκευάζονται από συνήθως σε πλεκτά με ζακάρ για να δώσουν σε ορισμένα σημεία τους μία ιδιαίτερη όψη. Βέβαια μπορούν να χρισιμοποιηθούν και μόνα τους για να πλέξουμε πολύ ιδιαίτερα πλεκτά.

 

14) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ:  Αυτό το νήμα ονομάζεται και λαμέ. Κατά την κατασκευή του, ένα νήμα από πολυεστέρα καλύπτεται με ένα λεπτό μεταλλικό στρώμα. Για να μην έχει μία τόσο γυαλιστερή όψη, το νήμα από πολυεστέρα μπορεί να στριφτεί μαζί με άλλες μη γυαλιστερές ίνες.

 

15) ΝΗΜΑ ΜΟΧΑΙΡ  Ή ΚΙΝΤ ΜΟΧΑΙΡ:  Το νήμα μοχαίρ από τα ζώα ανγκορά που έχουν άσπρο μακρύ και σγουρό τρίχωμα. Το μαλλί που προέρχεται από τη κουρά των νεαρών ζώων λέγεται κιντ μοχαίρ.

Βάφεται πολύ εύκολα και, έτσι, στο εμποριο μπορούμε να βρούμε ποικιλία χρωμάτων από αυτή την ποιότητα.

 

16) ΝΗΜΑ ΜΟΥΛΙΝΕ:  Στη γαλλική γλώσσα η λέξη<<mouliner>> σημένει στρίβω νήματα. Αυτό το νήμα κατασκευάζεται από το στρίψιμο μεταξύ τους δύο ή περισσοτέρων χρωμάτων ή διαφορετικών ειδών ινών. Εάν το νήμα κατασκευαστεί από διαφορετικά είδη ινών και μετά βαφτεί, κάθε ίνα απορροφά τη βαφή με διαφορετικό τρόπο,με αποτέλεσμα στο νήμα να υπάρουν δύο-τρεις αποχρώσης του ιδίου χρώματος.

 

17) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΜΑΛΛΙ:  Το μαλλί που προέρχεται από τα πρόβατα σέτλαντ είναι αρκετά τραχύ και χρισιμοποιείται συνήθως για την κατά σκευή χωριάτικων νημάτων τουίντ.

 

18) ΝΗΜΑ ΤΟΥΙΝΤ:  Αυτό το νήμα έχει κατά μήκος του διάσπαρτες << πιτσιλιές>> από νήμα διαφορετικού χρώματος.

 

19) ΝΗΜΑ ΚΡΕΠ:  Είναι συνύθως ένα σφικτά στριμμένο τετράκλωνο και διπλοπλεγμένο νήμα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα νήμα γερό και ιδιαίτερα ανθεκτικό το οποίο δύσκολα χνουδιάζει.

 

20) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ:  Το μεταξωτό ρούχο έχει την ιδιότητα να είναι δροσερό στη ζέστη και ζεστό στο κρύο. Το μεταξωτό νήμα δεν είναι εύκολο στο πλέξιμο και πρέπει να πλεχτεί πολύ σφικτά διότι το πλεκτό ξεχειλώνει την πρώτη φορά που θα πλυθεί. Αν αποφασίσουμε να πλέξουμε με μεταξωτό νήμα, πρέπει οπωσδήποτε να πλέξουμε πρώτα ένα δείγμα και να τα πλύνουμε, ώστε μετά να υπολογίσουμε τον σωστό αριθμό των πόντων που απαιτούνται για την κατασκευή του πλεκτού μας.

 

21) ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΒΙΣΚΟΖΗ:  Η βισκόζη λαμβάνεται με χημική επεξεργασία από το ξύλο και άλλα φυτά. Πλέκεταιεύκολα και τοπλεκτό μοιάζει με ύφασμα. Η ίνα μπορεί να είναι ματ ή γυαλιστερή. Η γυαλιστερή ίνα βισκόζης συχνά χρισιμοποιείται για να δώσει ένα γυαλιστερό εφέ σε νήματα καθώς στρίβεται μαζί με τις άλλες ίνες.

 Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014  20:20:20

ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ

ΓΑΓΚΟΣ

ΑΠΟ

ΤΟ  1949